AnsweredAssumed Answered

OpenOffice not listening 8100 on boot, kills transformations

Question asked by hikenboots on Mar 21, 2006
Latest reply on May 18, 2006 by fajo
(This is an issue with openoffice, not alfresco, I'm just hoping someone who is using openoffice has seen this before.  I'm out of ideas.)

The problem is that when the server starts, openoffice is not listening on port 8100 so transformations fail.  A simple manual shutdown and restart of Alfresco (to consequently shutdown and restart openoffice) and openoffice is listening properly on 8100 and transformations work great.

The server has no GUI, I installed OO via RPM on FC4 and completed the registration box via Xvfb.  ( I selected never register. )  I get the main main frame of the openoffice app without the registration box on subsequent starts of soffice.  Done as root.

The start sequence is really simple: /etc/rc.d/rc.local sets up the java variables and starts alfresco, which in turn starts openoffice via start_oo.sh.  Why does openoffice refuse to listen on 8100 when initiated from init but works great when /etc/rc.d/rc.local  is run manually?

login as: root
root@192.168.1.1's password:
Last login: Tue Mar 21 09:17:08 2006 from 192.168.1.20
Login after a reboot to see if OpenOffice is listening on 8100…

[root@hq ~]# ps -A | grep office
2442 ?        00:00:00 soffice
2511 ?        00:00:00 soffice.bin
OO started but isn't assigned to a pty as per the "?"

[root@hq ~]# netstat -a | grep 8100
[root@hq ~]#
OO is NOT listening on 8100

[root@hq ~]# killall Xvfb
[root@hq ~]#
Shut down alfresco for a manual restart of alfresco/OO/Xvfb

[root@hq ~]# /opt/alfresco/alfresco.sh stop
Using CATALINA_BASE:   /opt/alfresco/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /opt/alfresco/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /opt/alfresco/tomcat/temp
Using JRE_HOME:       /usr/local/jdk1.5.0_02
Using JAVA_OPTS:       -Xms128m -Xmx512m -server -Djava.util.logging.manager=org.apache.juli.ClassLoaderLogManager

-Djava.util.logging.config.file=/opt/alfresco/tomcat/conf/logging.properties
Shut down alfresco for a manual restart of alfresco/OO/Xvfb

[root@hq ~]# ps -A | grep office
[root@hq ~]#
openoffice is shut down.

[root@hq ~]# /etc/rc.d/rc.local

[root@hq ~]# Using CATALINA_BASE:   /opt/alfresco/tomcat
Using CATALINA_HOME:   /opt/alfresco/tomcat
Using CATALINA_TMPDIR: /opt/alfresco/tomcat/temp
Using JRE_HOME:       /usr/local/jdk1.5.0_02
Using JAVA_OPTS:       -Xms128m -Xmx512m -server -Djava.util.logging.manager=org.apache.juli.ClassLoaderLogManager

-Djava.util.logging.config.file=/opt/alfresco/tomcat/conf/logging.properties
Starting Xvfb…
Starting OpenOffice service…
Start up Alfresco/OpenOffice/Xvfb just like init did…

[root@hq ~]# ps -A | grep office
7344 pts/1    00:00:00 soffice
7358 pts/1    00:00:01 soffice.bin
openoffice is running. Of course we get a pty this time.  Could this be the problem somehow?

[root@hq ~]# netstat -a | grep 8100
tcp        0      0 localhost.localdomain:8100  *:*                         LISTEN
tcp        0      0 localhost.localdomain:8100  localhost.localdomain:58434 ESTABLISHED
tcp        0      0 localhost.localdomain:8100  localhost.localdomain:34711 ESTABLISHED
tcp        0      0 localhost.localdomain:8100  localhost.localdomain:33161 ESTABLISHED
tcp        0      0 localhost.localdomain:34711 localhost.localdomain:8100  ESTABLISHED
tcp        0      0 localhost.localdomain:33161 localhost.localdomain:8100  ESTABLISHED
tcp        0      0 localhost.localdomain:58434 localhost.localdomain:8100  ESTABLISHED
openoffice IS listening now!  Why does it work from a manual start but not from a reboot??

[root@hq ~]# cat /etc/rc.d/rc.local
#!/bin/sh
#
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.

touch /var/lock/subsys/local

JAVA_HOME=/usr/local/jdk1.5.0_02
export JAVA_HOME
PATH=$JAVA_HOME/bin:$PATH
export PATH

cd /opt/alfresco
/opt/alfresco/alfresco.sh start &
rc.local for reference

[root@hq ~]# cat /opt/alfresco/start_oo.sh
#!/bin/sh
# —————————————————————————
# Start script for the OpenOffice transform service
# —————————————————————————

export DISPLAY=:1
echo "Starting Xvfb…"
`/usr/X11R6/bin/Xvfb -fp /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc :1 -screen 0 800x600x16 -fbdir /usr/src` &

echo "Starting OpenOffice service…"
cd /opt/openoffice.org2.0/program
/opt/openoffice.org2.0/program/soffice "-accept=socket,host=localhost,port=8100;urp;StarOffice.ServiceManager -nologo -headless -display :1" &
start_oo for reference as well

[root@hq ~]#

Outcomes